Q&A

Most frequent questions and answers

🌿Sijil Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) cuma untuk produk farmaseutikal, iaitu produk kesihatan sintetik yang dihasilkan daripada pemprosesan kilang.
🌿Aryza Chia Seed, adalah makanan semulajadi yang mempunyai pelbagai khasiat. Makanan semulajadi yang lain adalah seperti buah lemon, zaitun, harbatus sauda, kurma dan madu asli. Semuanya tiada sijil KKM kerana bukan produk kilang.

🌿 YA ADA. Produk penjagaan kecantikan kami ada KKM. 

1. Aryza Chia Miracle Oil – KKM NOT161202617K

2. Aryza Chia Liquid Cleanser – KKM NOT171202352K

3. Aryza Chia Bold Bright Cream – KKM NOT180804580K

🌿 Ya. Aryza Chia Seed ditanggung BERSIH dan HALAL.
🌿 Aryza Chia Seed hanya melalui proses pemBERSIHan dan penSTERILan ultra violet, UV.
🌿 Proses pembersihan dan pensterilan UV dilakukan di MEXICO, oleh kilang yang hanya membersih dan mensteril biji chia.
🌿 Pembungkusan di Malaysia dibuat di gudang yang hanya membungkus biji chia.
🌿99.9999% adalah biji chia. TIADA bendasing.
🌿 100% bahan SEMULAJADI. Tiada bahan sintetik.
🌿 Diimport dan dibungkus oleh syarikat BUMIPUTERA ISLAM dan semua pekerja adalah BUMIPUTERA ISLAM.
🌿 SATU-SATUNYA syarikat bumiputera ISLAM yang mengimport dan membungkus biji chia kualiti premium dari MEXICO di MALAYSIA.

🌱Superfood.
ARYZA Chia Seed mengandungi 5x ganda kalsium berbanding susu, 2x ganda antioksida berbanding beri biru, 2x ganda kalium berbanding pisang, 8x ganda Omega-3 berbanding ikan salmon, 3x ganda zat besi berbanding bayam , 7x ganda vitamin C berbanding buah oren dan 15x ganda magnesium berbanding brokoli. Ia juga mengandungi protein, serat dan pelbagai mikronutrien. Biji chia bebas daripada bahan kimia, steriod, zero kolesterol dan merupakan makanan semulajadi

🌱Mudah disediakan.
Hanya rendam dalam minuman atau tabur dalam makanan.
🌱Melancarkan sistem pencernaan.
ARYZA Chia Seed mampu menyerap air sehingga menjadi agar-agar (Lapisan luar chia diperbuat daripada lendir larut air, polisakarida bukan kanji (NSP), yang membengkak sehingga beberapa kali dan memperoleh seperti gel) dan mengandungi kandungan serat yang tinggi. Oleh itu, ia melancarkan pergerakkan makanan dalam sistem pencernaan dan membantu membuang toksin dalam badan. Amat sesuai untuk mengatasi masalah sembelit.

🌱Kenyang lebih lama.
Biji chia mengembang 10 kali ganda daripada saiz asal apabila ia direndamkan dalam air. Malah, ia kekal kembang di dalam perut. Maka, ia akan memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan dapat mengawal selera makan. 

🌱Menstabilkan gula dalam darah.
ARYZA Chia Seed mempunyai indeks glisemik yang rendah. Oleh itu ia membantu mengimbangkan paras glukosa dalam darah dan amat sesuai dijadikan sebahagian daripada diet pesakit kencing manis (tahap 1 dan tahap 2)

🌱Meningkatkan tenaga dan kadar metabolisma.
ARYZA Chia Seed mengandungi kandungan protein yang tinggi. Dalam 28g biji chia mengandungi 4.4g protein. Maka ia boleh dijadikan sebahagian daripada sumber tenaga harian. ARYZA Chia Seed sesuai untuk golongan vegetarian dan pengamal diet alkins. Chia seed juga sesuai dimakan sejam sebelum workout sebagai sumber protein.

🌱Menurunkan tekanan darah.
Omega-3 dalam ARYZA Chia Seed juga berfungsi menurunkan tekanan darah. Oleh itu ia amat sesuai untuk pesakit darah tinggi. Tekanan rendah menjadi rendah kerana biji chia merendahkan kolesterol dalam salur darah yang mengawal atur gula dalam darah.

🌱Menurunkan kadar kolesterol dan melindungi jantung.
ARYZA Chia Seed mengandungi Omega-3 yang melindungi jantung dengan mengurangkan kolesterol dan mengurangkan tekanan darah. Biji Chia terkenal dengan makanan kaya Omega-3 yang mampu menurunkan kadar kolesterol. Serat dalam chia seed juga membantu mengurangkan kolesterol dalam darah. 100g biji chia menyediakan kira-kira 8.83 mg atau 55% daripada tahap harian diperlukan niasin. Niacin membantu mengurangkan tahap LDL-kolesterol dalam darah. Di samping itu, ia menambah aktiviti GABA dalam otak yang seterusnya membantu mengurangkan kebimbangan dan neurosis.

🌱Membantu mengurangkan berat badan.
ARYZA Chia Seed boleh mengembang sehingga 10x ganda berbanding saiz asal. Oleh itu, ia boleh memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan mengurangkan ketagihan gula. Zat zink dalam chia seed membantu menghasilkan hormon leptin, iaitu hormone yang mengawal selera makan.

🌱Membantu pembentukkan dan menguatkan tulang.
ARYZA Chia Seed mengandungi kandungan kalsium yang tinggi dan boron. Kedua-dua zat ini diperlukan untuk pembentukkan tulang serta mengekalkan kekuatan tulang. Maka, ia amat sesuai untuk ibu mengandung, ibu yang menyusukan anak, dan kanak-kanak.

🌱Mencegah osteoporosis.
Zat kalsium ARYZA Chia Seed membantu menguatkan tulang dan gigi. Malah, zat tambahan seperti magnesium dan fosforus yang terdapat dalam biji chia membantu meningkatkan ketumpatan tulang. Oleh itu, biji chia dapat mencegat osteoporosis warga emas.

🌿 Kualiti gred premium yang mendapat sijil khas selamat untuk dimakan ( harga jualan untuk gred premium adalah lebih tinggi kerana kualitinya)

🌿 Bekalan Chia Seed yang segar dari ladang. Tiada simpanan stok lama.

🌿 Kadar kembang biji chia lepas rendam dalam air sangat berbeza

🌿 Kesegaran biji chia dapat dilihat lepas biji chia di semai.. 2 hari dah cambah pucuk.

🌿 Tiada bau, rasa dan warna apabila direndam dalam air….(Biji chia yg lama ade bau)

🌿 99.99% bebas kuman. Disterilkan menggunakan sinaran uv.. Ada silica gel utk memastikan biji chia kering dan sentiasa segar

🌿 Aryza Chia Seed diimport terus dari Mexico, bukan chia seed dari China.

🌿 Kami menjual biji chia kualiti premium. Jika tuan/puan tinjau dipasaran, harga chia seed premium kami termurah.

🌿Pembungkusan kami mengikut Akta Makanan 1983.

🌿Pembungkusan berkualiti tinggi untuk mengekalkan kesegaran chia seed. Chia seed tak boleh terkena panas, terdedah pada wap air. Sebab tu botol kami gelap, kedap udara dan terdapat silica gel. Botol pula disimpan dalam kotak yang cantik

🌿5x ganda kalsium berbanding susu
🌿2x ganda antioksida berbanding beri blueberry
🌿2x ganda potassium berbanding pisang
🌿8x ganda Omega-3 berbanding ikan salmon
🌿3x ganda zat besi berbanding bayam
🌿7x ganda magnesium berbanding brokoli, protein serat dan pelbagai mikronutrien

🌿 melancarkan sistem pencernaan & mengatasi masalah sembelit
🌿 menstabilkan gula dlm darah & sesuai dijadikan sebahagian diet kencing manis
🌿 meningkatkan tenaga & kadar metabolisme
🌿 merendahkan tekanan darah
🌿 merendahkan paras kolestrol
🌿 membantu mengurangkan berat badan
🌿 membantu pembentukan & menguatkan tulang serta gigi
🌿 kulit lebih sihat & berseri
🌿 meningkatkan keimunan badan
🌿 membantu pembentukan tisu baharu & otot
🌿 tdk mempunyai sebarang rasa, bau @ warna

🌿 Healing process adalah proses semulajadi dalam badan kita, berlaku disebabkan pelbagai punca seperti perubahan cara hidup dan perubahan diet.

🌿 Healing process ni bukanlah sesuatu yang bahaya, dan biasanya hanya sehari dua sahaja.

🌿 Antara kesan daripada healing process pada pengguna baru biji chia adalah seperti selalu membuang angin, cirit birit dan haus.

🌿 Kesan healing proses ini berlaku kerana biji chia adalah makanan detoks yang sangat berkesan.

🌿 Walaupun begitu, kesan healing process tidak dirasai pada semua pengamal biji chia.

🌿 Bagi mengelakkan kesan healing proses, pengguna dicadangkan untuk minum air dengan banyak, iaitu sekurang-kurangnya dua liter sehari.

🌿 ASAL – CHIA SEED berasal daripada negara Amerika Tengah seperti Mexico, Bolivia dan Guetamala.
Sedangkan SELASIH daripada India dan negara-negara Mediterranean.

🌿 CARA MAKAN juga berbeza. CHIA SEED boleh dimakan tanpa di rendam atau dengan direndam. Sedangkan SELASIH mesti di rendam dahulu. Kerana itu CHIA SEED mempunyai pelbagai menu yang direka terutama oleh pengamal-pengamal fitness dari seluruh dunia.
Overnight oat, puding bahkan ada yang buat kek!

🌿 RUPA. SELASIH, kecil dan hitam
CHIA SEED lebih besar sedikit dari selasih, berbentuk bujur dan berwarna putih, hitam dan kelabu. ketiga-tiga mempunyai khasiat yang sama sahaja, tiada beza.
🌿 NUTRISI. CHIA SEED jauh lebih berkhasiat. Kerana itulah Chia Seed digelar super food. Ia kaya dengan protein, kalsium, omega 3 dan 6, serat, vitamin dan lain-lain.

🌿 KEBAIKAN/KHASIAT : CHIA SEED jauh lebih berkhasiat. Ia membantu menurunkan kolesterol, sesuai untuk pesakit diabetic dan lain-lain.

🌿 HARGA. Harga CHIA SEED jauh lebih mahal daripada selasih. Chia Seed kami di bawa dari MEXICO direct kpd anda (harga kami x smpai pun RM35). Sedangkan SELASIH, boleh didapati dengan mudah dimana-mana.

A: 👇
Sangat bagus. Dapat mengurangkan rasa sakit pada sendi dan lutut dan juga tumit.

🌱 Biji Chia adalah sumber berasaskan tumbuhan yang kaya dengan asid alfa-linolenik (ALA), sejenis omega-3 asid lemak. Omega-3 asid lemak terkenal dengan sifat anti-radang.

🌱Kajian mendapati bahawa peningkatan omega-3 boleh mengurangkan sakit sendi dan keradangan, serta kekakuan sendi pada orang dengan artritis rheumatoid.

🌱 Biji chia juga mengandungi flavonoid yang bertindak sebagai anti-oksida.

🌱 Selain itu, biji chia juga kaya dengan dua daripada mineral yang paling penting bagi orang yang mengalami sakit sendi dan keradangan: zink dan tembaga(kuprum). Kedua-dua mineral ini terlibat dalam pengeluaran enzim yang melawan keradangan dengan meneutralkan radikal bebas. Di samping itu, tembaga (kuprum) membantu badan menghasilkan tisu penghubung, ligamen, dan tendon, yang mengelilingi sendi dan membantu sendi menjadi stabil. Zink pula terlibat dalam membina enzim yang membaiki sendi.

🌱 Biji chia juga membantu proses menurunkan berat badan dan mempunyai kalsium untuk pembentukkan sel tulang.

🌱Dihasikan daripada Minyak Bijiàn Chia melalui proses cold-pressed.

🌱Minyak Bijiàn Chia Kualiti Premium , ORGANIC Dan Segar dari ladang Mexico.

🌱Hasil daripada RnD Oleh Pakar maka tercipta Satu formulasi hebat Yang disesuaikan untuk pengguna Asia.

🌱Bijian Chia tidak asing lagi sebagai warisan Dan petua temurun kecantikan wanita Latin kini boleh dinikmati bersama oleh pelanggan2 Aryza.

🌱Tinggi Antioksidan sebagai Agen Anti Penuaan, Omega-3 untuk merangsang pemulihan kulit , Vitamin E, Asid Lipoic Dan banyak lagi hanya berasaskan bahan semulajadi.

“SUPERFOOD” untuk kulit?? Mengapa tidak..!!
.
🌱Chia Oil KINI sangat “TRENDING” DI Jepun Dan Korea ..Jangan ketinggalan!!

DARIPADA GABUNGAN BAHAN SEMULAJADI TERPILIH

🌱Selain Chia Seed Oil, Aryza Miracle Chia Oil juga digabungkan dengan beberapa minyak terpilih, Chia Seed sebagai bahan Utama Dan juga Minyak Argan, Bunga Matahari, Peppermint Yang memberikan bau Yang menyegarkan Dan memberikan efek ketenangan pada pengguna.
.

🌱 Sebagaimana SUPERFOOD Aryza Chia Seed untuk semua begitu jugalah Aryza Chia Miracle Oil. Untuk seisi keluarga dari bayi hinggalah warga emas. SUPERFOOD semulajadi dari Alam untuk semua Dan semua jenis kulit.
.

🌱 Bijian chia sudah tidak asing lagi dengan pelbagai kelebihan istimewa. Masha Allah.
🌱 Kini didatangkan dalam bentuk minyak Supaya manfaat nya terus kepada kulit Anda.

🌱 Aryza Chia Miracle Oil.. Your True SUPERFOOD for the skin..

🌱 Membantu pelbagai masalah kulit, eczema, jerawat, parut, melembapkan kulit, melebatkan rambut,kuku Dan menyelesaikan pelbagai masalah kulit lagi.Boleh juga dijadikan bahan masker Dan banyak lagi…

🌱 LETS RENEW, REPAIR, REJUVENATES AND REVITALISE YOUR SKIN WITH THIS SUPERFOOD FOR THE SKINS.

🌱 YA.Semestinya.. Bahan semulajadi Kan..

🌱 DIIKTIRAF DAN LULUS KKM. NOT 161202617K

🌱 Bebas bahan kimia bahaya.Paraban-free, Silicon-free, PEG-free dan Alcohol Free.

🌱 Dihasilkan dari kilang bertaraf GMP.

🌱 Kulit di sekitar mata kita adalah sangat nipis dan sensitif, menjadikannya mudah terdedah kepada kerosakan radikal bebas.

🌱 Kulit ini adalah yang paling mudah terdedah kepada kedutan dan garis-garis halus.

🌱 Minyak chia dalam ACMO dapat mengelakkan daripada penuaan pramatang kerana aya dengan asid lemak (Omega 3 dan Omega 6), Vitamin E dan antioksida.

🌱 Letakkan setitik minyak ACMO di hujung jari dan urut perlahan-lahan di sekitar mata.

🌱 Ini akan membuat kulit licin, mengurangkan bengkak mata dan lingkaran hitam.

🌱 Bulu mata juga akan menjadi lebih panjang dan tebal.

🌱 REVITALISE YOUR SKIN WITH THIS SUPERFOOD FOR THE SKINS.

🌱 MELEMBAPKAN KULIT.MENYEGARKAN KULIT YANG PENAT DAN KUSAM.

🌱 TINGGI ANTIOKSIDAN.AGEN ANTI PENUAAN TERBAIK.

🌱 SEBAGAI MAKE-UP PRIMER,MELINDUNGI KULIT ANDA DARI IRRITASI,MENGEKALKAN MAKE-UP LEBIH LAMA DAN GLOWING SECARA SEMULAJADI.

🌱 MERAWAT MASALAH JERAWAT DAN PARUT.

🌱 MENYEGARKAN DAN MENENANGKAN.SESUAI UNTUK KEGUNAAN SEBAGAI MINYAK ‘MASSAGE’.

🌱 MERAWAT MASALAH KEDUT DAN LINGKARAN GELAP BAWAH MATA.

🌱 MERAWAT MASALAH KEGATALAN KULIT,KULIT SENSITIF UNTUK SEMUA PERINGKAT UMUR.

🌱 MENGGALAKAN PERTUMBUHAN DAN MELEBATKAN RAMBUT.

🌱 MENYIHATKAN KUKU.

WhatsApp chat